Hvad betyder nøglefærdig hus? Skal man selv gøre noget?

Da jeg selv er i gang med et bygge et nyt hus, så kommer der ofte en del spørgsmål op. Hvor meget skal man egentligt selv gøre hvis man køber et nøglefærdigt hus? Hvad er et nøglefærdigt hus? Er et nøglefærdigt hus altid et typehus?

Hvad betyder nøglefærdigt hus? Et nøglefærdigt hus, er defineret ved at det eneste ud skal gøre er at få udleveret nøglen. Normalt betaler man også først ved overtagelse af huset, som hvis du havde købt et hus. Du skal dog ofte selv stå for indkørsel og have. 

At købe et nøglefærdigt hus, kan give en masse tryghed i byggeprocessen. Dog skal du være opmærksom på at du stadig undervejs skal tage mange beslutninger og dermed så er du oftest meget inddraget i selve byggeriet. 

Du er primært inddraget før byggeriets opstart, da det er her alle de mange valg skal tages. Undervejs vil det dog også være nødvendigt at holde styr på at byggeriet forløber som forventet. Det kan være du har bestilt en shampoohylde, som det umiddelbart ser ud til springes over, her vil det være nødvendigt at du kontakter din byggeleder. 

Undervejs i processen kan du også lave diverse tilretninger og dermed ændre nogle valg. Dog skal du være opmærksom på at det kan blive ret dyrt at lave om i valg undervejs. 

Hvilke fordele er der ved et nøglefærdigt hus?

Der er mange fordele ved at vælge et nøglefærdigt hus. Der findes nemlig rigtig mange byggefirmaer som gør sig i dette, og derfor er der rigtig meget inspiration at hente ved disse firmaer. Du kan dog altid selv kontakte en arkitekt som kan stå for at lave tegningerne og køre selve projektet. Her vil det også nogle gange være muligt at få det lavet som et nøglefærdigt hus, dog er det ofte med løbende betalinger. 

En anden fordel ved at vælge et nøglefærdigt hus, er økonomien. Da jeg selv arbejder i en bank, ved jeg at det er noget billigere rent finansieringsmæssigt at bygge nøglefærdigt fremfor med løbende betalinger. Grunden til at det er billigere er der oftest kun skal stilles en garanti til byggefirmaet. Denne garanti kan ofte forhandles i banken, og mange gange kan man slippe for under 5000 kr. 

Skulle du ud og lave en byggekredit på 2-3 millioner og betale renter af det trukne beløb undervejs, samtidig med oprettelsesomkostninger, så kan der hurtigt gå mange tusinde kroner til renter og gebyrer undervejs i processen. 

Det er også lidt mere sikkerhed ved et nøglefærdigt hus, da man ofte kan få lov at tilbageholde en vis portion af betalingen hvis der er fejl og mangler. 

Man kan sige at et nøglefærdigt hus, for mange vil give noget ekstra tryghed i processen. Om det billigere er svært at sige, det kommer an på ens forhandlingsevner. 

Er et nøglefærdigt hus et typehus?

Et nøglefærdigt hus må ikke forveksles med et typehus. Det er rigtigt der, er mange typehusfirmaer som laver nøglefærdige huse og omvendt. Ved langt de fleste byggefirmaer kan man vælge nogle standardmodeller, som også ofte kaldes kampagnemodeller. Her kan man lave diverse opgraderinger, så man sætter et personligt præg. 

Min erfaring er dog at man skal regne med at smide 10-20% oveni hvis man vælger et kampagnehus, da tilvalg som carport og garage oftest ikke er med. Derudover er der sjældent afsat nok til hverken ekstra el udgifter eller køkken. Du kommer også ofte til at vælge en masse opgraderinger på vægge, døre, lofter, gulve samt vinduer med mere. 

Et nøglefærdigt hus går normalt ind under det som kaldes en totalenterprise. Dermed samles alle underleverandører i en samlet kontrakt. Det er fx tømrer, murer, køkken, bad, elektriker med mere. 

Hvis du gerne vil have et mere unikt hus, kan det være nødvendigt at gå til en arkitekt, eller en bygmester som tilbyder totalenterprise og få lavet hus derigennem. Så får du som ved fx Huscompagniet eller Eurodan en kontrakt og betaler først ved nøgleoverlevering. 

Hvad er prisen på et nøglefærdigt hus?

Prisen på et nøglefærdigt hus er meget individuelt. Jeg har skrevet en artikel som omhandler hvorvidt det er muligt at bygge et hus for under 2 millioner kroner. Her kan du se en masse udgifter du skal være opmærksom på. 

Når man tager de løbende udgifter til renter og gebyrer med, så kan det sagtens være billigere at vælge et nøglefærdigt hus, end hvis man har løbende betalinger. 

Et nøglefærdigt hus, koster typisk 2-3 millioner plus prisen på grunden. Men det er igen meget individuelt da der naturligvis er forskel på om man bygger 130 m2 eller 220 m2 med garage og rigtig mange tilvalg. Derfor kan det være en rigtig god ide at kigge på de forskellige kampagnehuse der er ved byggefirmaerne og så prøve at ligge 20% oveni til en buffer. 

Hvis du gør dette får du en meget god ide om hvad den endelig pris på projektet vil ligge omkring. 

Når man vælger at bygge et nøglefærdigt hus, har man ofte lidt mindre indflydelse på design og valg undervejs, derfor kan det være en god ide at hyre en byggesagkyndig som kan assistere i processen før, under og efter byggeriet. Dermed kan man få sparring omkring plantegning, valg af materialer inden opstarten. 

Undervejs er der en som hjælper med at sikre projektet laves korrekt, og inden det skal afleveres har man igen den byggesagkyndige med, således diverse fejl og mangler opdages og udbedres., En byggesagkyndig koster ofte mellem 20.000 kr. og 30.000 kr. Det er dog afhængigt af hvem man vælger og hvor mange gange de kommer på besøg undervejs under byggeriet. 

Hvad skal du selv lave ved et nøglefærdigt hus?

Når man vælger at gå med et nøglefærdigt hus, så skal man ofte ikke lave så meget selv. For det meste vælger de fleste at stå for etablering af haven og indkørslen selv. Du kan dog altid hyre en anlægsgartner til at klare denne del. 

Jeg tror dog vi vælger at gøre det meste selv, da der jo er i forvejen er brugt rigtig mange penge, og dermed så er det måske her muligheden for at spare lidt penge ligger. 

Nogle firmaer tilbyder også medbyg, hvor du kan stå for at lave noget af byggeriet selv. Det kan være du selv maler huset, eller ligger fliser. Dermed kan du spare lidt penge. Du vil så undervejs i byggeriet få en periode hvor du skal sørge for at få lavet den del du selv står for. Prisen på det du laver trækkes så ud af projektet, men det kategoriseres stadig som et nøglefærdigt hus.