Hvor bred skal en carport være?

Uanset om man har en ny eller ældre bil, så er der visse fordele ved at have en carport. Jeg synes dog der er mange forskellige bilstørrelser og derfor tænkte jeg: Hvor bred skal en carport være? Fordi det kommer jo meget an på om der skal være en eller to biler. Der er også stor forskel på en om det er 2 store firhjulstrækkere, eller blot 1 minibil som skal holde i læ.

En carport til én bil bør være ca. 3 meter i bredden, såfremt der er plads på begge sider. Hvis carporten står mere indelukket skal den være ca. 4 meter. En dobbelt carport skal være ca. 6,5 meter i bredden så opnår du en fin komfort. Generelt jo større bil du har jo bredere skal din carport være. 

Hvor stor er den typiske carport?

Da det kan være svært at gennemskue hvad man skal gå med, så har jeg herunder lavet en liste over nogle modeller af carporte som er til salg ved Davidsenshop.dk. Det er ofte carporte man selv skal samle, men det giver en meget god ide om hvad man får for pengene.

Model længde bredde areal areal redskabsrum Pris Pris pr m2 Antal biler Forretning
Christian Carport 8,4 meter 6,3 meter 52,6 m2 18 m2 19.999 kr. 380 kr. 2 biler Davidsen
Valdemar Carport 8,4 meter 4,2 meter 35,0 m2 11 9.999 kr. 285 kr. 1 bil Davidsen
Dobbelt stålcarport 5,2 meter 6,0 meter 31,3 m2 0 m2 11.999 kr. 384 kr. 2 biler Davidsen
Enkelt stålcarport 5,2 meter 3,1 meter 15,9 m2 0 m2 7.999 kr. 503 kr. 1 bil Davidsen
Erik Carport 6,0 meter 3,2 meter 19,3 m2 2,8 m2 5.999 kr. 310 kr. 1 bil Davidsen
Harald Carport 4,9 meter 3,2 meter 15,6 m2 0 m2 2.999 kr. 192 kr. 1 bil Davidsen
Elmholm Carport 5,4 meter 3,2 meter 17,1 m2 0 m2 11.999 kr. 701 m2 1 bil Davidsen
Frode Carport 3,7 meter 3,2 meter 12,0 m2 0 m2 2.699 kr. 225 kr. 1 bil Davidsen

Den typiske bredde for en dobbelt carport er her ca. 6 meter og en enkelt carport er ca. 3,2 meter. Hvor meget man gerne vil have til at være i sin carport kan også have betydning for størrelsen.

Længden på carporten kan også spille en rolle. Vælger man en carport som er meget lang. Så vil det være muligt at have en cykel eller måske en trailer parkeret i ly også.


Carport Valdemar fra Davidsenshop.dk

Må man bygge en carport uden tilladelse?

Det er vigtigt at undersøge hvilke regler der er for opførelse af en carport. Det er ikke altid nødvendigt at ansøge kommunen om byggetilladelse. Hvis du er usikker på om du må eller ikke må, så er det bedre at ansøge end at lade være.

Reglerne er forskellige alt efter om du har et alm. parcelhus eller fx et rækkehus.

 • Du skal altid ansøge kommunen om byggetilladelse hvis dit byggeri overstiger 50 m2. Hvis du bor i et rækkehus så må du max bygge en carport på 20 m2.
 • Alt efter hvor stor din grund er, kan det være en god ide at undersøge om du kan holde dig under 50 m2. Der er fx ofte krav om bebyggelsesprocenten ikke må overstige 30%. Så har du en grund på 700 m2 og et hus på 200 m2, er det ikke sikkert du kan få godkendt en carport på 60-70 m2. Det er dog muligt at ansøge kommunen.
 • Hvis du bygger under henholdsvis 20 m2 for rækkehuse og andre sammenbyggede huse, samt 50 m2 for parcelhuse og lignende behøver du ikke melde det til kommunen, og det tæller heller ikke med i bebyggelsesprocenten. Det er dog vigtigt du overholder alle øvrige krav.

Det vil være en god ide at undersøge på https://bygningsreglementet.dk/ hvad der kan lade sig gøre, inden du går i gang.

Må man bygge carport i skel?

Der er specifikke regler for om man må bygge en carport i skel.

Man må gerne bygge en carport i skel, det kræver dog at der tages hensyn til højde, længde samt placering af vinduer og andre døråbninger. Du skal også være opmærksom på afledning af regnvand. 

 • Indenfor 2,5 meter til skel må carporten højest være 2,5 meter høj.
 • Vinduer og døre må ikke placeres mod skel såfremt der bygges nærmere end 2,5 meter
 • Vand fra tag må ikke rammes naboens grund. Det skal ledes ind på egen grund evt. med tagrender og regnvandsopsamler.
 • Du må max bygge 12 meter i skel.

Når man bygger i skel, skal man derfor som udgangspunkt huske at såfremt man er mindre end 2,5 meter fra skel skal man være opmærksom på hvilke regler der kan gælde.  Såfremt du bygger i et sommerhusområde kan det være andre regler. Fx at du ikke må placere en carport indenfor 5 meter fra skel, medmindre du overholder en række krav, som gør du fx kan placere den ned til 2,5 meter fra skel.

5 tips til dig der skal i gang med at bygge en carport

Når man bygger en carport, så er det ofte meningen den skal holde mange år fremover. Derfor kan det være en god ide at gøre det rigtigt fra start. Derfor har jeg fundet 5 tips til dig der skal i gang med at bygge en carport.

1. Tænk på den løbende vedligehold af carporten

Når du bygger en carport, så skal du overveje hvor meget vedligehold du ønsker at foretage. Bygger du en carport i træ, så vil du løbende skulle male den og på et tidspunkt nok også udskifte nogle brædder. Vælger du en i metal så vil vedligehold være en del mindre.

Hvis du bygger en carport med fladt tag, så kan der samle sig ting på taget. Bor du er sted hvor der falder en del blade ned, vil du 1-2 gange om året skulle op og fjerne blade. Der kan det anbefales at vælge en carport som fx har et saddeltag.

Du kan opføre carporten i vedligeholdelsesfri materialer. Dette er mest relevant hvis den har beklædning på siderne. Ved at gøre dette vil du ikke skulle ud og male med træbeskyttelse.

2. Lav en fremtidssikring af din carport

Hvis du bygger en carport i dag, vil du med sikkerhed have en anden bil om 10-15 år. Derudover er der mange andre ting som kan betyde at din carport måske kan blive for lille.

 • Køber du en stor BMW eller Audi så kan carporten blive for kort
 • Anskaffer du dig en SUV så kan det være problematisk at åbne bagsmækken hvis carporten er for lav
 • Det kan være behovet ændrer sig og du får behov for 2 biler og dermed skulle have bygget en dobbelt carport

Når man bygger en ny carport så er det ofte billigere at lave den lidt større fra start end at skulle til at udvide den senere. Hvis carporten er fritstående, så kan man måske sagtens få 2 biler under en carport, men det er ikke sikkert man kan stå i tørvejr og tømme bilen. Byg derfor hellere en halv meter for bred og en meter for lang med det samme.

3. Tænk andre formål ind med det samme

Inden du går i gang med at bygge en carport, så husk at tænke andre formål end blot parkering af bilen ind. Det kunne fx være:

 • Opbevaring af brænde
 • Parkering af cykler
 • Redskabsrum
 • Værksted
 • Parkering af trailer

Selvom man måske ikke ønsker eller har råd til en stor og isoleret garage, så kan det godt være et mindre værksted som er isoleret kunne passe ind. Overvej derfor om det giver mening at lave en carport med et isoleret værksted/redskabsrum.

4. Husk den grønne omstilling

I takt med at det bliver mere og mere attraktivt at købe en elbil, så stiller det også flere og flere krav til hvad vi skal have til rådighed når vi parkerer en bil.

Du bør derfor overveje om det giver mening at få trukket strømmen og gjort det klar allerede nu. Så er den del klaret hvis der kommer en elbil i carporten om fx 5-6 år. Har du et redskabsrum/værksted i forlængelse af carporten, skal der måske strøm dertil alligevel, og så kan du lige så godt sørge for at gøre det hele klar på en gang.

Ved at have klargjort til elbiler så kan det også gøre din bolig mere attraktiv for en kommende køber, da flere og flere stiller krav til at kunne oplade en bil på hjemmeadressen.

5. Tænk vejret med ind i projektet

Alt efter hvor du bygger din carport, så husk at der er rigtig mange regnvejrsdage om året i Danmark.

 • Hvis din carport er et sted hvor det blæser meget, kan du overveje om der skal sider på i den ene side. Dette kan give mere læ og dermed gøre bilen oftere er tør selvom det har været en våd og blæsende dag.
 • Husk at regn kan give problemer. Du er forpligtet til at lede regnvand væk så det ikke kommer ind på naboens grund. Derudover er det også nødvendigt at overveje om du kan få etableret et afløb eller du evt. skal have fat i en regnvandsbeholder. Regner det fx 10 mm en nat og du har en carport på 30 m2. Så svarer det til 300 liter vand.

Konklusion

En carport børe være tilstrækkelig bred til at din bil kan holde under den og du samtidig kan åbne døren uden at træde ud i fx regnvejret. Det er dog meget forskelligt fra bil til bil hvor bred en carport skal være. Husk dog at fremtidssikre din carport så den også kan klare en lidt brede bil.

Hvis du har pladsen og økonomien til det, så overvej evt. om det giver mening at lave en dobbeltcarport selvom du kun har en bil. Den ekstra plads kan bruges til fx cykel, brænde, trailer eller lignende.