Hvilket Gulv Skal Jeg Vælge Når Jeg Har Hund?

Når man har en hund, så kan det være en god ide at overveje hvilket gulv man skal vælge. Nogle gulve kan larme meget når hunde går på det. Da vi selv har hund og er i gang med at bygge hus, har jeg brugt en del tid på at undersøge hvilke gulvvalg der er det rigtige med en hund. 

Hvilket gulv skal jeg vælge når jeg har hund? Der findes flere typer af gulv som er gode at vælge hvis du har hund.

 • Laminatgulv af høj kvalitet og med lang garanti
 • Vinylgulv er både slidstærke og lydsvage
 • Hårdt trægulv som fx Ask, bøg eller eg. 
 • Fliser og klinker med høj slidstyrke

Man kan ikke blot vælge gulv i blinde, indenfor disse kategorier. Der er flere faktorer som spiller ind. Det kan blandt andet være lak, grovhed, slidstyrke og glathed. Dette er faktorer som kan spille væsentlig ind i forhold til levetiden på dit gulv, men også lydniveauet. 

Opmærksomhedspunkter ved valg af gulv med hund

Når du har en hund så er der flere punkter du skal være opmærksom på. Jeg har forsøgt at lave en liste her over nogle af de vigtigste punkter du bør være opmærksom på. 

 • Hunde står fast ved at gribe med kløerne, hvis det er et meget glat gulv så har de en tendens til at gribe hårdere. Derved vil et glat og blødt gulv være mere tilbøjeligt til at blive ridset.
 • Du kan undgå at gulvet ser besked ud ved at vælge nogle nuancer som matcher hundens hår. Det kan dog være svært alt efter hvilken farve hunden er. Det kan dog spare dig for en støvsugning i ny og næ. Sorte hår på et hvidt klinkegulv kommer hurtigt til at se beskidt ud. 
 • Vælg en meget modstandsdygtig lak. Vælg fx en 2-komponent lak, som også indeholder en hærder. Dette sikrer et meget stærkere gulv som ikke så nemt bliver ridset. 
 • Undgå billigt laminat gulv. Laminatgulv kan ikke slibes og derved vil opståede ridser blive der til det skiftes. Vælger du et laminatgulv i høj kvalitet så er der typisk også lang garanti. De bedste modeller på markedet er desuden ridsefaste. 
 • Gulvtæpper samler skidt og er besværlige at rengøre. Du bør undgå at vælge tæpper i et hus med hund. Ved nogle byggefirmaer er det standard med gulvtæpper på værelserne. Du bør dog overveje nøje om det er værd at opgradere til laminat af god kvalitet. 
 • Vælg fliser eller klinker med høj slidstyrke. Fliser og klinker er meget nemme at holde pæne, og vælges det med en høj slidstyrke så holder de i årevis. Det er intet problem at have klinker med hund i huset

Hund og glatte gulve – Typer af gulve du skal undgå

Som beskrevet ovenfor, så er glatte gulve ikke så godt i et hus med hunde. Det slider mere på gulvet, men det kan i værste tilfælde også være skidt for hunden. De kan blandt andet få hofteproblemer. Hvis du har en hund som du ønsker at lege med indenfor, er det også sund for hunden den ikke kan stå fast. 

Trægulve som er lakerede kan være meget glatte. Har du nogle rum hvor gulvet skal have lak, så vælg med fordel en mat lak. Der ses ridser ikke så nemt og du bliver derfor ikke træt af det hvis hunden skulle lave en rids eller to. 

Laminatgulve er heller ikke altid det bedste underlag for en hund. Laminatgulve kan også være meget glatte, og med mindre laminatgulvet er fremstillet til at være ekstra slidstærk så er der svært at holde det pænt. 

Ridsefrit gulv af laminat

Der er meget forskel på hvor godt et laminat gulv er. Pergo som er en af de mest kendte mærker har fx lavet en overfladebeskyttelse som de kalder TitanX. Et Pergo trægulv er bygget op af 5 lag og kan ifølge dem selv klare både hundepoter og højhælede sko. 

 • Øverste lag er en ridsefast overflade
 • Andet lag er det lag som giver mønsteret
 • Tredje lag er et meget kompakt lag som giver høj slagstyrke
 • Fjerde lag er en fugtafvisende HDF-kerne 
 • Femte lag er bagsidestabilisering

Fordelen ved at vælge et laminatgulv er blandt andet at du har mulighed for at ligge et ekstra underlag under, som kan være lydabsorberende. Dermed kan det mindre lyden af hundepoter. Et Pergo laminatgulv koster typisk mellem 200 kr. og 400 kr. pr. m2. 

Fordele ved at vælge vinylgulv når du har hund

Vinylgulve minder meget om laminatgulve. De installeres også med et kliksystem. Fordelen ved at vælge et vinylgulve er den utrolig høje slidstyrke. Vinylgulve at høj kvalitet kan sagtens holde til ting bliver tabt på det, det er vandtæt, støjdæmpende og endda brandstærkt. 

En fordel som Vinyl har over laminat er overfladen er en smule blød. Det gør at hundepoterne ikke høres så nemt på traditionelt laminat gulv. 

Som med laminatgulvet så er det nemt at rengøre og holde pænt. Et godt Vinylgulv godt normalvis mellem 200-400 kr. som et laminatgulv. 

5 tips til at holde gulvet pænt med hund i huset

 1. Sørg for at tørre poter af når hunden har været ude at lege. Snavs og skidt kan fungere som sandpapir og dermed lave små fine ridser i gulvet. 
 2. Vælg gulv som enten er meget slidstærkt eller kan slibes igen og igen. Et trægulv med en hærdende lak, kan blive ved med at holde. Så ønsker du at ofte pengene med det samme og så betale for den løbende vedligeholdelse så kan det sagtens være pengene værd. 
 3. Undgå glaserede fliser, de er normalt ekstra glatte og også mere udsatte for ridser. 
 4. Undgå evt. for meget leg med hunden på de mere udsatte gulve. Har du fx klinker af høj slidstyrke i køkken alrum, men er lidt blødere trægulv i stuen, kan du med fordel tage lege der. 
 5. Gør ofte gulvet rent. Hunde slæber generelt meget skidt med ind, og derfor er det nødvendigt at støvsuge oftere. Kan eventuelt en robotstøvsuger som også kan håndtere hundehår. På den måde holdes gulves synligt rent, og små sandkorn ligger ikke og skraber gulvet som sandpapir. 

Ofte stillede spørgsmål omkring gulv og hund

Til slut har forsøger jeg lige at svare på nogle af de mest stillede spørgsmål, vedrørende valg af gulv når man har hund i huset. 

Er linoleumsgulv godt med en hund? Linoleumsgulve er ret bløde i overfladen og du kan derfor godt risikere at hundens kløer ender med at lave mærker. Linoleumsgulve kan godt fungere med en hund i huset, du skal dog ikke regne med det holder sig pænt i 20 år. 

Hvordan fjerner man hundehår fra gulvtæpper? Brug en hård gulvskrubbe til at skrabe hundehårene af gulvtæpper. Du skal trække gulvskrubben ind mod dig selv, mens du ligger en pres på. Det kan godt være hårdt arbejde. 

Hvordan fjerne man nemmest hundehår på trægulv og klinker? Det kan være en fordel at bruge en tør gulvmoppe til at fjerne hundehår på et fast underlag. På den måde undgår du i modsætning til en kost, at hvirvle støv og hundehår rundt. 

Kan jeg have et trægulv når jeg har hund? Du kan godt have trægulv med en hund i huset, sørg dog for at vælge et trægulv af et hård materiale, og giv gulvet en stærk lak. 

Kan jeg have laminatgulv når jeg har hund? Hvis du vil ligge laminatgulv, så sørg for at vælge et som er ridsefast. På den måde undgår du at gulvet hurtigt bliver grimt. 

Kan jeg have klinker og fliser når jeg har hund? Klinker og fliser er et godt valg hvis du har hund. Du skal dog sørge for at vælge nogle med høj slidstyrke, da sand og snavs som hunden slæber med ind, kan ridse gulvet.