Oplever dit murværk problemer med mos og alger på dit nye hus?

Alger og mos på murværk

Mange husejere døjer med alger og mos på deres murværk eller tag. Det kan ramme såvel gamle som nye huse og er et gængs problem, med de vejrforhold vi har i Danmark. Det ser sjældent kønt ud, og derfor vil mange gerne have gjort noget ved det. Hvis du står i samme situation så læs med her.

Er mos og alger farlige for murværket?

Man kunne tro, at alger og mos ville gøre risikoen for fugtskader på murværket større, men sådan er det heldigvis ikke. Alligevel kan det være at man af æstetiske årsager ønsker at fjerne det, så man kan have et pænt murværk igen uden begroninger. Tænk dig dog om en ekstra gang, da behandling mod alger og mos kan være hårdt ved murværket, og give skader på det.

Hvad kan man selv gøre?

Hvis du synes tilvæksten af mos og alger er et problem, kan du kontakte en fagmand. Sammen kan I vurdere om væksten skal fjernes, eller om mursten og taget kan tåle at algerne er der. For at forstå hvorfor problemet opstår, kan du sammen med din fagmand undersøge hvorfor området på murværket er fugtigt.

Kan man komme af med mos og alger på sit murværk?

Mospuder sidder sjældent særligt godt fast på tegl, og derfor kan de oftest plukkes af med håndkraft. Omvendt sidder det bedre fast på beton, og der vil ofte kræve lidt mere arbejde. Her kan du i første omgang forsøge dig med en blød børste og noget vand. Hvis du ønsker at spule for at få de sidste rester med, bør du bruge det laveste tryk muligt, så du undgår at gøre skade på murværket. Selv lave tryk kan beskadige overfladen på murværket, og den nye overfladestruktur vil give en større risiko for ny vækst af mos og alger.

Blandt andet kan der komme lav, som sidder bedre fast end mos og alger. Det vil derfor kræve mere arbejde at skille sig af med, og behandlingen vil ligeledes ødelægge overfladestrukturen på muren, og risikoen for endnu en ny vækst vil herefter være større. Du kan derfor ende ud i en ond cirkel, hvis du først begynder at spule på murværket, og derfor skal du være forsigtig med det. Kontakt et algerens firma, hvis du er i tvivl om fremgangsmåden.

Det er også en mulighed at bruge kemiske midler til at bekæmpe forekomsten af mos og alger. Dog indeholder nogle af midlerne kemiske stoffer, der kan ødelægge eller misfarve materialerne, eller være sundheds- eller miljøskadelige. Derfor bør du altid læse etiketten grundigt igennem, inden du køber og benytter dig af sådanne midler.

Hvad bør du gøre når du er kommet af med mos og alger?

Du skal undgå at overfladebehandle, medmindre du får en specialist til at hjælpe. Mange af de midler man selv kan købe, kan ændre på materialets evne til at håndtere fugt, og det kan være dårligt for murværket og sundhedsskadeligt for dig. Desuden kan det være medvirkende til at vand hober sig op bag imprægneringen, og der kan derfor komme fugtskader og frostsprængninger. Hvis du har brugt kemiske midler, skal du desuden aflevere dem på en kommunal affaldssortering for farligt affald.

Forebyg, at mos og alger kommer igen

For at forebygge at mos og alger kommer tilbage på murværket, bør du vedligeholde overflader og fuger efter endt behandling. Hvis du fortsat oplever problem med mos og alger, kan du kontakte en fagmand, der kan hjælpe dig med at forebygge forekomsten bedst muligt.