Renovering af køkken – Budget, priser og gør det selv

En køkkenrenovering kan gøres både på et mindre budget og et større budget. Prisen afhænger primært at mærke, materialer og størrelsen på køkkenet. Dertil kommer også hårde hvidevarer, og kan gå fra billige modeller til dyre modeller med et væld af funktioner.

I denne artikel guides du, så du kan komme bedst muligt videre i dit køkkenrenoveringsprojekt. Der er nemlig flere forskellige ting du skal være opmærksom på, som kan spare dig nogle penge. Derudover så forsøger jeg at svare på en masse af de mest almindelig spørgsmål, folk har når de vil renovere deres køkken.

Hvad koster en køkkenrenovering?

En køkkenrenovering koster normalt 20.000 kr. – 150.000 kr. Det kan dog gøres billigere hvis man laver noget selv. Ønsker man mange specielle løsninger, kan prisen også godt være endnu højere. Skal en håndværker renovere dit køkken skal du regne med en timepris på 450 kr. – 750 kr. i timen.

Prisen på renovering af et køkken påvirkes i stor grad af hvor dyre skabe og skuffer du vælger. Til sammenligning hvis du bestiller et køkken fra f.eks. Designa, HTH eller Svane så levere de en totalløsning. Det vil sige du både får inventar og hvidevarer. Derudover kan de også opsætte dit køkken. Dette er dog den dyreste måde at gøre det på, og der findes langt mere budgetvenlige muligheder, hvor man ikke udskifter hele køkkenet.

Nyt køkken eller renovering af køkken?

Hvis du gerne vil have et nyt køkken, men måske ikke ønsker eller har råd til at ofre mange penge på det, så kan det måske give god mening at renovere køkkenet.

Mange tænker at en køkkenrenovering indebærer at udskifte køkkenet, men det kan også være noget så simpelt som at male køkkenlågerne og sætte en ny bordplade på. Hvis man har et køkken som er af god kvalitet, så kan man også hurtigt forny det ved at skifte hængsler og håndtag ud.

Forslag til hvordan du kan lave en mindre renovering af dit køkken:

 • Udskifte låger og greb samt bordplade
 • Male låger og udskifte greb og bordplade
 • Udskifte køkkenvasken
 • Nye hårde hvidevarer
 • Udskifte et par underskabe og få flere skuffer
Billigskabe.dk finder du hundredevis af skabe, bordplader, køkkenvaske og meget mere. Du har også mulighed for at opmåle bordplader og lave en 3d tegning af dit køkken samt bestille det hele på en gang. En perfekt løsning til gør-det-selv manden som gerne vil spare en del penge samtidig.

Gør det selv køkkenrenovering

Hvis du har hænder skruet godt på, og selv gerne vil i gang med at renovere, så kan du ofte få en del mere for pengene. Du har nemlig her mulighed for at finde gode tilbud på nettet, og samtidig sparer du også prisen på opsætning af køkkenet.

Det er en rigtig god ide at lave en oversigt over alt der skal skiftes i køkkenet, og hvad der skal istandsættes. Når du har dette kan du individuelt kigge på de forskellige elementer og beslutte hvad der skal ske.

I en køkken renovering indgår der typisk disse elementer, som du skal tage stilling til.

Udskiftning af køkkenlåger

Hvad koster det at udskifte køkkenlågerne? Ja det kommer jo an på hvad man vælger. En køkkenlåge koster typisk 250 kr. til 1.000 kr. dog kan man godt få nogle der er dyrere, hvis det er dyrere materialer.

Når du i forvejen udskifter lågerne i dit gamle køkken, giver det næsten altid god mening at skifte hængslerne på samme tid. Du kan få soft-luk hængsler til omkring 50 kr. pr. stk. Vil du derimod hellere have de typer hængsler hvor du skal skubbe for at åbne, altså push to open. så koster disse hængsler typisk omkring 350-400 kr.

Du kan se et stort udvalg af låger og hængsler på Billigskabe.dk

Udskiftning af køkkenvask

Har du en ældre køkkenvask, så er den med garanti ikke moderne mere. Der er sket en del og mange køkkenvaske er gået fra mere runde former til kantede former. Derudover er køkkenvaske også i dag ret dybe. Sorte køkkenvaske er også rigtig populære.

Når du vælger hvilken vask du gerne vil have så findes der 3 forskellige typer.

 • Underlimet vask
 • Nedfældningsvask
 • Planlimet vask

Den billigste løsning er en nedfældningsvask, som er kendetegnet ved at vasken ligger ovenpå bordpladen. Den er nem at montere, og typisk billigere end de andre løsninger.

En underlimet vask er meget populær, men kræver også høj ekspertise at lave. Det anbefales ikke selv at underlime en vask, da det også kræver fræsning af bordpladen .

En planlimet vask, ser rigtig flot ud. Det er også et godt valg hvis du har en granitbordplade eller en bordplade af anden natursten. Det kræver typisk en professionel til at montere den.

Så skal du igang med gør det selv projektet, og gerne vil udskifte køkkenvasken, kan det anbefales at vælge en nedfældningsvask. Du får meget for pengene, og du vil selv kunne opnå et godt resultat.

Udskiftning af bordplade i køkken

En bordplade til et køkken kan gøre en stor forskel for udtrykket. Derfor vælger mange også at skifte bordpladen ud når de renoverer køkken.

Bordplader findes i mange forskellige materialer, hvor den billigste løsning er laminat. Hvis du selv skifter en bordplade koster det typisk mellem 5.000 kr. og 25.000 kr. Det afhænger af bordets størrelse samt valg af bordplade.

En bordplade på 300 x 60 cm koster ca. 5.000 kr. hvis det er laminat og fra 10.000 kr. og opefter hvis det er granit. Du kan godt selv montere bordpladen, det er dog vigtigt du får lavet præcise målinger på længde og dybde. Brug eventuelt den nuværende bordplade som mål, hvis der ikke ændres i køkkenets størrelse.

Hvis du skal skære bordpladen til, hvilket man typisk skal til vasken, så er det vigtigt du undersøger hvordan du skærer den type du har valgt. En laminatbordplade skal skæres fra undersiden, da du ellers opnår et grimt resultat, hvor bordets kant flosser.

Udskiftning af greb og maling af låger

Den billigste måde at forny sit køkken på et ved at udskifte sine greb, og male køkken lågerne. Du får et nyt udtryk og det kan typisk gøres på en weekend. Det koster også ofte under 5.000 kr. hvilket igen afhænger af hvilke greb du vælger.

Udskiftning af underskabe

Hvis du ønsker at ændre betyderligt på funktionerne i køkkenet, kan det være nødvendigt at udskifte dine underskabe. Har du fx skabe med hylder idag, men ønsker skuffer er det ofte en god ide at udskifte hele underskabet.

En anden grund til at udskifte underskabet kunne være man gerne ville have lavet to 60’er skabe om til et skab på 80 cm og et på 40 cm. Der kan være fordele i at have forskellige bredder. Det bryder for det første ensartetheden, og dernæst kan et underskab med 80 cm brede skuffer være praktisk hvis man ønsker at opbevare mange ting samme sted.

En anden grund til at ændre bredden er hvis man skal have en bredere kogeplade. Det er blevet mere og mere populært at vælge en 80 cm kogeplade, så man har god plads til at lave mad.

Udskiftning af hårde hvidevarer

Når man er i gang med den store renovering, giver det ofte god mening at udskifte hvidevarer på samme tid. Her kommer jeg med nogle tips til hvordan man kan spare nogle penge på hårde hvidevarer.

Hvis man ønsker hårde hvidevarer som er forholdsvis almindelige, kan det give god mening at kigge tilbudsaviser igennem fra blandt andet Elgiganten eller Power, der har de ofte rigtig gode priser når der er tilbud.

Hvis man ønsker mere specielle løsninger som fx kogeplade med emhætte eller en skjult emhætte. Så er det en god ide at kigge nogle af de steder som sælger mere specielle løsninger. Nyvo.dk har rigtig mange gode løsninger i alt lige fra smartløsninger til wirehængte emhætter med recirkulation.

Kan man udskifte sokkel i køkken?

Ønsker man at forny sit køkken, kan en ny sokkel også være en mulighed. Det kan også være man vælger at skifte den, fordi den er gået i stykker.

Man kan godt udskifte sokkel i køkkenet. Hvor nemt det er afhænger dog af hvordan dit køkken er lavet. Mange vælger blot at sætte en sokkelfront på. Det er en 1mm tyk laminatrulle, som kan limes ovenpå den eksisterende sokkel. Det er en hurtig måde at ændre udseende, hvis det ikke er nødvendigt at skifte soklen.

7 gode råd når du renoverer dit køkken

Herunder kommer der 10 gode råd, som du kan bruge når du går i gang med renovering af dit køkken. Det er nok ikke alle som er relevante for dig, men jeg håber du kan bruge nogle af dem.

 1. Lågerne kan sendes til autolakering, som sikrer du får et yderst flot slutprodukt.
 2. Hæv bordpladen, hvis den er for lav. En bordplade bør være 90-100 cm høj, men tidligere har man bygget huse hvor bordpladerne er 80-90 cm høje. Derfor kan det være en god ide at hæve bordpladen. Det gør man ved at indsætte et blindstykke over underskabet.
 3. Brug en indretningsarkitekt, til at designe jeres nye køkken. En makeover på et køkken er normalt billigere end en komplet udskiftning, men jo flere parter du involverer jo dyrere bliver det. Vær derfor opmærksom på hvornår det er billigere at få et helt nyt køkken.
 4. Få flere tilbud på køkkenrenoveringen. Hvis du kun kontakter et firma, så er det ikke sikkert du får den bedst mulige pris. Derudover så kan det være der kommer en løsning frem ved et af de andre firmaer som du ikke havde regnet med eller kunne forestille dig. Derfor er det en god ide at få flere tilbud på renoveringen af køkken.
 5. Vælg en stor køkkenvask, jo større køkkenvask du har jo nemmere er det ofte at få vasket større ting op. Hvis du har mulighed, så vælg eventuelt en som er stor nok til at rumme en bradepande.
 6. Vælt en væg, hvis du har et ældre hus hvor køkkenet er i sit eget rum. Hvis du kan kombinere køkkenet med spisestuen eller stuen, vil du få et meget mere moderne og tidssvarende hus. Det vil også gøre at huset på sigt vil være nemmere at sælge.
 7. Brug folie til køkkenlågerne. Hvis du ønsker nogle mere specielle farver, eller godt kan lide et specielt mønster. Så kan det være en god løsning at vælge folie til køkkenlågerne.

Bonustip! Hvis du også påtænker at renovere dit badeværelse, så kan det være en god ide at købe møblerne i samme serie. Det giver en rød tråd gennem huset.