Solcelletag bliver mere og mere populært. Det skyldes blandt andet, at det er en bæredygtig og miljøvenlig måde at generere energi på. Efterhånden bliver det også nemmere og nemmere at etablere.
I dag kan du nemlig få solceller, som er integreret i dit tag, og du behøver dermed ikke at skulle have nogle store, klodsede solcellepaneler stående på taget eller i haven. Hvis du alligevel skal have skiftet tag, er det ideelt med ståltagplader, som har indbyggede solceller.
På den måde skåner du miljøet, og investeringen er hurtigere tjent hjem. Desuden ser det ganske flot ud.
Hvad er solceller?
Solceller producerer elektricitet fra solens stråler helt kort fortalt. Et solcelletag vil have solceller opsat i sektioner. Når lyset rammer solcellepladerne, producerer solcellerne jævnstrøm. De vil dermed optage energi og omdanne den til elektricitet.
Det sker uden nogen form for forurening eller klimabelastning. Solceller kan også virke, selvom det er overskyet, men de generer selvfølgelig mest strøm ved sollys.
Hvordan virker et solcelletag?
Det smarte er, at du kan udnytte mængden af strøm fra dit solcelleanlæg, når du investerer i et solcellebatteri. Det er super smart. Her kan du opbevare den strøm, som du overproducerer. Du vil kunne bruge strømmen om aftenen, når solcelletaget for eksempel ikke producerer strøm.
Batteriet er også oplagt, hvis du har en elbil. Du kan nemlig oplade din elbil om natten på den måde. Så er den klar til næste dag.
Batteriet er en stor investering, så du skal være sikker på, om det kan betale sig for dig, men det kan være en super smart løsning.
Solceller er kulstofneutrale efter 2 år, og der er mange andre fordele herved. Du vil opleve, at det faktisk kan fungere super nemt, og det bliver mere og mere brugt i Danmark efterhånden.
Hvad koster solcelletag?
Et solcelletag vil variere i pris alt efter størrelse på huset, type osv., men ofte ligger solcellerne og installation på 70-170.000 kr. Det vil gælde for et parcelhus. Det er altid bedst at sammenligne flere tilbud, så du får den bedste pris.
Det, der afgør prisen, er dit behov for kWh. Jo mere du forbruger, jo mere skal du betale for solceller. De skal nemlig dække et højere forbrug.
Er der nogen ulemper ved solcelletag?
Ulempen ved solceller er, at regeringen ikke har en støtteordning mere, så du kan ikke få tilskud. Desuden skal du være opmærksom på, at hvis du sælger for mere end 7000 kr. el på et år (som er overskudsproduktion af el til elnettet), skal du betale skat af det. Hvis I er to, der bor sammen, skal I sælge for mere end 14.000 om året, før det gør sig gældende.
Det er dyrt at installere, men til gengæld kan det være betalt ind på 7 år.
Få garanti på dine solceller
Du kan være dækket af flere garantier, når du får solceller. Det kan være produktgaranti, hvor du er dækket, hvis solcellerne går i stykker. Den gælder som regel i 10 år. Du kan også få ydelsesgaranti, som sikrer dig, at dine solceller opretholder deres lovede effekt efter flere år. Inverter garantien er på sin solcelleinverter, som er på 5-10 år.
Du kan også få garanti på monteringsbeslag, som ofte vil være dækket i 10-20 år, alt efter hvem producenten er. Installationen er dækket gennem en installatør og gælder almindelig reklamationsret i 2 år.
Så er der bare tilbage at sige held og lykke med dit nye solcelletag! Det kan være super smart i en tid, hvor priserne stiger så meget på strøm og varme. Og så er der jo det, at det er bedre for miljøet!