Hvad koster det at lægge nyt tag?

Måske står du og overvejer om du skal have nyt tag på huset, og tænker derfor over hvad det koster. Et nyt tag, er ofte en god investering i huset, såfremt det nuværende tag ikke har mange år tilbage. Dog skal du være opmærksom på at du ikke altid får fuld værdi for en tagrenovering, og at det kan have betydning for dine lånemuligheder hvis du ikke selv har pengene.

Hvad koster et nyt tag? Et nyt tag koster typisk 150.000 til 300.000 kr. Det kommer dog an på hvilket tag du skal have, samt hvor stort dit hus er. Tegl koster som er i den dyrere prisklasse koster omkring 2.000 kr. pr m2 og eternit som er i den billige prisklasse koster ca. 1.000 kr. pr. m2.

Det er dog ikke ligegyldigt hvilket tag du lægger, hvis du ønsker at få mest mulig værdi for pengene. Husets pris afhænger meget af hvilket tag du har på, og hvor lang levetiden er på taget. Derfor kan der være både fordele og ulemper ved de forskellige løsninger.

Hvis du ønsker at få 3 tilbud på nyt tag, så brug 3byggetilbud.dk. Her får du nemt og hurtigt 3 priser på det arbejde du gerne vil have udført.

Få 3 uforpligtende tilbud fra www.3byggetilbud.dk

Hvilket tag holder bedst?

Hvis du ikke har et hus, hvor et bestemt type tag passer bedst til, så er det en god ide at overveje de forskellige muligheder. Der findes flere forskellige typer tag, og de har alle forskellig holdbarhed/levetid. De mest almindelige typer tag er:

  • Teglstenstag
  • Betontagstenstag
  • Tagplader af eternit
  • Tagpaptag
  • Ståltag

Andre typer som også bruges er blandt andet:

Hvad du bør vælge afhænger ofte af husets udseende, omkringliggende huse samt ønsket stil. Hvis der er flere løsninger du godt kan lide, bør du vælge den som giver mest værdi for pengene. Hvilket ofte vil være den som giver længst holdbarhed, relativt til prisen på taget.

Levetid på forskellige tagtyper

For at kunne finde frem til hvilket tag der giver dig den bedste investering, skal vi først vide hvor lang tid de forskellige tage typisk holder. Herunder har jeg lavet en oversigt:

TagtypeForventet holdbarhed på taget
Tegltag50-70 år
Betontag50-70 år
Eternittag30-40 år
Tagpap20-40 år
Ståltag40-50 år
Stråtag30-40 år
Naturskifertag70-100 år
Holdbarhed, afhænger både af taghældning, valg af undertag med mere.

Levetiderne kan variere en del, og det er ikke ligegyldigt om huset står i skovområde eller byområde.

Hvad koster et nyt tag?

For at kunne lave en beregning på hvilket tag giver den bedste investering, så skal vi også vide hvad forskellige tagtyper koster at få lagt. Der er stor forskel på om du skal have eternittag, skifertag eller tegltag.

I priserne herunder er der taget højde for et alm. 1 plans hus med en tag hældning på ca. 25 grader. Der ligges nyt fast undertag i samme omgang, som sikrer taget længst mulig levetid. Du kan dog nødvendig ikke bruge priserne herunder til at beregne en præcis pris, da der kan være stor forskel fra hus til hus.

Du bør derfor altid undersøge ved 2-3 forskellige firmaer, hvilken pris du skal give. Der kan nemlig også være en stor forskel på prisen fra firma til firma.

TagtypePris på nyt tag inklusiv undertag
Tegltagca. 250.000 – 300.000 kr.
Betontagca. 250.000 – 300.000 kr.
Eternittagca. 150.000 – 200.000 kr.
Tagpapca. 150.000 – 200.000 kr.
Ståltagca. 175.000 – 225.000 kr.
Stråtagca. 200.000 – 300.000 kr.
Naturskifertagca. 250.000 – 300.000 kr.

Priserne herover kan som sagt variere en del, og de er kun vejledende.

Hvis vi tager gennemsnitsprisen og gennemsnitsholdbarheden, så kan vi finde frem til hvad den forventede pris pr. år er for et nyt tag. Det vil altså sige, hvor mange penge koster et tag pr. år at have, og hvor meget skal man ligge til side hver måned for at have sparet op til et nyt tag igen.

TagtypePris pr. år for taget
Tegltag4.583 kr. pr. år for taget
Betontag4.583 kr. pr. år for taget
Eternittag5.000 kr. pr. år for taget
Tagpap7.000 kr. pr. år for taget
Ståltag4.444 kr. pr. år for taget
Stråtag7.142 kr. pr. år for taget
Naturskifertag3.235 kr. pr. år for taget

Som man kan se i tabellen herover, så er totalprisen på taget ikke nødvendigvis lig med tagets pris pr. år. Det billigste tag som enten er tagpap eller eternit koster 5-7.000 kr. pr. år hvorimod det dyreste tag som er naturskifertag, faktisk har den billigste pris pr. år når man fordeler det ud over tagets forventede levetid.

Er udskiftning af tag en god investering?

Hvis du har et hus hvor taget er i meget dårlig stand, så skal det skiftes. Ellers kan du risikere vand og fugt trænger ind i huset, hvilket kan få alvorlige konsekvenser. Overvejer du at sælge huset om 2-5 år, og gerne vil give huset et løft værdimæssigt, så bør du overveje hvad der giver den højeste værdistigning kontra prisen.

Udskiftning af husets tag, kan være en rigtig god investering. For det første så løfter det hele husets facade, og dermed også førstehåndsindtrykket af huset. Derudover så er det også fordelagtigt og billigere at lave ekstra isolering på loftet, når man i forvejen har pillet det gamle tag ned.

Du kan ved at udskifte dit tag, løfte prisen på huset betydeligt, og samtidig opnå en lavere løbende omkostning til varme.

Spar penge når du lægger nyt tag

Såfremt du ønsker at få et nyt tag, så bør du altid få mere end et tilbud. Vores anbefaling er mindst 3 tilbud, så sikrer du dig den bedste pris og måske får du nogle gode inputs med.

Få 3 uforpligtende tilbud fra www.3byggetilbud.dk

Det tager ca. 3 uger at lægge et nyt tag. Du bør derfor indstille dig på at have en periode uden tag. Det kan derfor være en fordel at renovere taget, i er periode hvor man forventer mindst mulig regn.

Hvor meget stiger dit hus i værdi med nyt tag?

Hvis du skal ud og låne penge til et tag, så er det ofte nødvendigt at undersøge hvad værdien af dit hus bliver efterfølgende. Når du ved dette, kan du i samarbejde med banken vælge den bedste finansieringsløsning.

Jo ældre dit tag er, jo højere værdistigning kan du forvente at få. Hvis dit tag har en levetid på under 5 år, kan du ofte få tæt på den fulde værdi for tagrenoveringen.

Værdien af et hus sammenlignes altid med hvad omkringliggende huse sælges for, og derfor kigger man på hvordan størrelsen, indretning og standen af dit hus er i forhold til tidligere solgte ejendomme som ligger tæt på.

Baseret på dette kan man anslå en kvadratmeterpris, som ganges op med husets størrelse. Herved fastsættes den nye værdi på huset.

For at få den bedst mulige vurdering kræves det normalt at du indleveret et budget for renoveringen eller et tilbud fra en håndværker. Selvom du selv står for renoveringen kan det være en god ide at få en pris fra et firma, således du har noget konkret at gå ud fra.

Få 3 uforpligtende tilbud fra www.3byggetilbud.dk

Der kan også opstå en situation hvor du bliver syg eller kommer galt afsted efter det gamle tag er taget ned. I sådan en situation er det måske nødvendigt at du hyrer nogle til at færdiggøre arbejdet. Hvis der er råd til dette, så kan du også med god ro i maven gå i gang med renovering selv.

Finansiering af nyt tag

Når du skal have finansieret dit nye tag, så skal du være opmærksom på at den værdistigning som kommer kan belånes forskelligt. Det vil sige at hvis dit hus stiger 200.000 kr. i værdi, så kan du ved kreditforeningen få 80% af lånet. Det resterende skal du selv finansiere eller låne i banken.

Det kan derfor være en fordel at spare ca. 20% af renoveringsprisen op på forhånd. Når du gør dette får du også større chance for at få godkendt lånet i banken, og du kommer til at sidde billigst muligt i huset efterfølgende.

Overvej også om det giver mening at omlægge dit nuværende kreditforeningslån, og lave et nyt samlet lån. Der kan være nogle fordele i dette. Det kunne fx være at løbetiden ikke er forskudt.

Har du haft afdrag på dit realkreditlån, kan du måske endda få lavet en løsning som gør du ikke kommer til at sidde dyrere i huset end idag.

Undersøg dog altid med din rådgiver i banken, hvilken løsning der er bedst for dig.

Hvis du står overfor en større renovering af dit hus, så tjek denne guide til renovering af hus, så du kommer godt fra start.