Bygge i 2 plan? (Pris, regler, tips og tricks)

Når man ser et stort hus i flere plan, tænker mange nok at det ser dyrt ud. Men er det dyrt at bygge i 2 plan. I denne artikel har jeg samlet alt information jeg kan finde omkring det at bygge i 2 plan, og hvorfor det måske er den rette løsning for dig.

Når man skal bygge et hus, så er der naturligvis også nogle åbenlyse spørgsmål man skal stille sig selv.

 • Hvor stort skal mit hus være?
 • Hvor stort er mit budget?
 • Hvordan skal huset se ud?

Udover disse spørgsmål er det også vigtigt at forholde sig, til nogle at de regler der er når man bygger et hus. I denne artikel kommer jeg ind på følgende:

 • Regler
 • Priseksempler
 • Fordele og ulemper ved at bygge i 2 plan
 • Tips og tricks
 • Ofte stillede spørgsmål

Hvad koster det at bygge i 2 plan?

Inden jeg går helt videre med at svare på spørgsmålet, så vil jeg blot slå fast at priserne afhænger meget af hvilke tilvalg man vælger. Derudover så er priserne herunder opgivet som prisen uden grund. Det vil altså sige du skal ligge udgifter til grunden oveni.

For at kunne finde ud hvad man kan forvente af priser, har jeg kigget på 3 forskellige bygge- og arkitektfirmaer. Jeg har udvalgt:

 • Jely Huse
 • Lasse larsen Huse
 • Lind & Risør

Fælles for dem er at de laver huse i både 1 plan, 1½ plan og 2 plan. Priserne herunder er prisen som fremgår på deres hjemmesider.

FirmaKvadratmeterpris
Lind & Risør16.500 kr. – 18.500 kr.
Lasse Larsen Huse15.400 kr. – 18.200 kr.
Jely Huse9.500 kr. – 10.500 kr.*
Priser er fra 2021 og er uden større tilvalg

*Ved Jely huse, skal du forvente en del ekstra omkostninger, da der blandt andet ikke er medtaget inventar. Mit bedste bud er derfor du ender med en pris der minder meget om prisen ved Lasse Larsen.

Jeg har skrevet en længere artikel om hvad det koster at bygge hus. Her finder jeg frem til at du skal regne med det koster ca. 500.000 kr. mere end den oplyste m2 pris.

Da man ofte ønsker at lave nogle personlige tilvalg eller har specifikke behov, så må man forvente der kommer nogle ekstra udgifter til. Et 2 plans hus koster derfor ca:

 • 160 m2 2-plans hus koster ca. 3.000.000 kr. i Jylland og 3.500.000 kr. på Sjælland
 • 200 m2 2-plans hus koster ca. 3.600.000 kr. i Jylland og 4.100.000 kr. på Sjælland
 • 240 m2 2-plans hus koster ca. 4.100.000 kr. i Jylland og 4.600.000 kr. på Sjælland

I disse priser er der dog medtaget ekstra udgifter til inventar, tilvalg på badeværelse, carport/garage med mere. Prisen kan dog sagtens blive højere, hvis du vælger mere unikke materialer eller tilvalg.

Dertil kommer prisen på grunden. Det er ikke utænkeligt at en grund koster 1.000.000 kr. Derfor skal du forvente at at 200 m2 2-plans hus koster ca. 4.500.000 kr. i Jylland eller 5.000.000 kr. på Sjælland inklusiv grund.

Hvis man kigger på hvad priserne er for nybyggede huse rundt omkring i landet, så er en m2 pris på 23.000 kr. – 25.000 kr. ikke helt urealistisk.

Er det billige at bygge 1 eller 2 plan?

Der er billigere at bygge et hus i 1 plan end 2 plan. Prisforskellen ligger måske mere i at dem som vælger at bygge i 2 plan ofte ender med lidt dyrere tilvalg. Når det så er sagt, så skal du forvente at m2 prisen på et hus i 2 plan er 3-4.000 kr. dyrere end et hus i 1 plan.

Et hus i 2 plan kræver ofte også en grundplan på mindst 80 m2 for at huset ikke ser for lille ud. Hvis huset er højere end det er bredt så kan det godt opleves lidt fattigt.

Det skal dog siges, at hvis man har en god arkitekt på, så kan næsten alt komme til at se flot ud. Hvis du går efter palæ stilen bør du ikke bygge mindre end 100 m2 i grundplan. Det vil sige at du får et hus på 200 m2.

En anden ting man skal overveje når man sammenligner 1 plan og 2 plan, er spildplads. Når du bygger i 2 plan, har du behov for en trappe. Mange vælger at lave en Hall, men den tager plads både på første og anden sal. Du kommer derfor til at miste nogle m2.

Hvor højt må et hus i 2 plan være?

Reglerne for hvor højt du må bygge, findes i byggeloven. Reglerne er forholdsvis simple.

Et hus må være 8,5 meter højt, det skal være mindst 2,5 meter fra skel, dog må det max være 1,4 x afstanden til skellet i højde. Ud mod vejen, skal huset være 2,5 meter væk, men det må godt være 8,5 meter højt.

Det betyder altså i praksis at hvis du påtænker at bygge et hus på 8,5 meter i højden, så skal der være mindst 8,5 m / 1,4 = 6,07 meter til skel ved naboen. Derfor kan det være nødvendigt at du finder en grund hvor er god plads.

Du skal dog altid være opmærksom på lokalplanen, som godt kan diktere hvordan huset skal se ud. Undersøg derfor altid lokalplanen inden du køber en grund.

Det kan også være en god ide at snakke med en arkitekt inden du køber grunden, for at være sikker på at drømmehuset passer ind.

Hvilke typer af huse i 2 plan findes der?

Der findes overordnet set 3 typer huse, som har 2 plan. Der er fordele ved dem hver især.

 • 1½ plans hus
 • 1½ plans trempelhus
 • 2 plans hus

2 plans huset, er relativt nemt at gennemskue. Du har sikkert også været i et 1½ plans hus, hvor skråvægge på første salen gør det mindre brugbart.

Et trempelhus er et rigtig godt hus, når man snakker udnyttelse af første salen. Her er ydervæggene nemlig forhøjede, således man undgår skunke, eller skråvægge helt nede fra gulvhøjde. Trempelhuse har tit også rigtig mange kviste, da det giver en rigtig god udnyttelse af førstesalen.

Fordelen ved at vælge et 1½ plans hus, er at det typisk er lidt billigere. Det er derfor en måde hvorpå man kan udnytte nogle ekstra kvadratmetre, relativt billigt.

Eksempel på et Trempelhus, med terrasse på 1. sal

Gode råd ved 2 plans huse

Til sidst har jeg lige valg at samle nogle af de råd jeg har fundet undervejs. De kommer i usorteret rækkefølge her:

 • Tænk på hvor varmen stiger hen. Det kan være en fordel at placere soveværelse i stueetagen, da varmen har det med at stige op. De varme sommeraftener kan derfor blive meget varme.
 • Overvej hvor børnene leger. Hvis børnenes værelser er ovenpå, og i primært opholder jeg nedenunder, skal i forvente at der vil være meget legetøj som ikke er på værelserne.
 • Tænkt over hvordan trapperummet, Hall, Repo skal udnyttes. Det kan være en fordel at have indtænkt en plan i selve designfasen.
 • Hvis i vælger altan eller tagterrasse, så sørg for at placere dem i rum som faktisk bliver brugt. De bliver mest brugt når udgangen er ved stuen eller køkkenet.
 • Overvej om fordelen ved den bedre udsigt er så godt at det kan betale sig at bygge i 2 plan. Hvis det blot er for udsigtens skyld.
 • En fordel ved at vælge et 2-plans hus er at energiforbruger kan være rigtig godt. Da varmen stiger op, kan det være nemmere at fordele varmen rundt i huset, og dermed kan der spares lidt penge på opvarmning.
 • Hvis man bor er sted hvor man har en mindre grund, så kan det være en fordel at bygge i 2 plan, da man derved kan få mere have.