Hvad er følgeplanter/selskabsplanter? Sådan udnytter dem

Hvorfor ikke udnytte haveplanternes naturlige egenskaber ved at lade andre planter i haven få udbytte og fordel af disse anlæg? Ved at dyrke bestemte planter i par kan du benytte en særlig dyrkningsmetode, hvor forskellige planter dyrkes side om side for derved at opnå en synergieffekt samt forbedre hinandens sundhed, trivsel og vækst. Vi fokuserer i denne artikel på en række af de fordele, som pardyrkning af følgeplanter kan bibringe din have og dit drivhus.

Gør havearbejdet nemmere

Ved at have fokus på pardyrkning af følgeplanter kan du gøre havearbejdet nemmere for dig selv samtidig med, at du kan fremhæve havens frodighed og få glæde drivhusets fordele.

Lad følgeplanterne gøre det hårde arbejde for dig:

Bestøvning

Frugter og bær er blandt nogle af de afgrøder, som i særdeleshed bestøves ved hjælp af insekter. Hvis planterne ikke bliver insektbestøvet, kan de ikke producere deres frugter eller bær. Det vil derfor være ideelt at sætte insektbesøgende planter som følgeplanter til dine frugttræer og bærbuske.

Tillokkende insektbesøgende blomster tæller lavendler, kornblomster, blomstrende fennikel, asters og sæbeurt. Sæt derfor klumper af disse blomster tæt ved dine frugttræer og bærbuske, så sker bestøvning ganske af sig selv.

Hvis du har frugt og bær i drivhuset, så kan du tilplante krukker med de smukke og duftende blomster. Med indblik fra denne kalender kan du nemt få et overblik over, hvornår og hvordan bestøvning i drivhuset foregår.

Skadedyrsbekæmpelse

Når det kommer til dyrkning af planter i både have og drivhus, kan forekomsten af skadedyr desværre ikke undgås. Heldigvis har visse planter den naturlige egenskab, at de kan være medvirkende til at bekæmpe skadedyr.

Et godt eksempel er dyrkning af duftende urter, der som følgeplante til grøntsager kan være med til at afvise skadelige insekter. Især urter som rosmarin og basilikum afgiver en stærk duft, og de to krydderurter vil derfor være oplagte at plante i drivhuset ved siden af dine tomatplanter.

Du kan også vælge at så morgenfruer eller ringblomster. Disse blomster er særligt tiltrækkende for nyttige insekter som mariehøns og bier, som er effektive mod skadedyr som for eksempel bladlus.

Optagelse af næringsstoffer

Planter kan ikke vokse og trives uden vigtige stoffer som vand, kuldioxid og næringsstoffer. Ligesom vand optager planternes rødder næringsstoffer fra jorden. Her kan en følgeplante med dybe rødder hjælpe en plante med mere overfladiske rødder med at skaffe sig de nødvendige næringsstoffer. Planter med dybe rødder kan nemlig trække næringsstoffer fra dybereliggende jordlag op til overfladen, hvor planter med korte rødder kan få fordel af de livsvigtige stoffer.

Det vil derfor være hensigtsmæssigt at så honningurt og lupiner, som begge har dybt voksende rødder ved siden af ærenpris eller stenbedsplanter, som kendetegnes ved at være planter med ganske overfladiske rødder.

Et andet eksempel er optagelse af kvælstof fra luften. Bælgplanter som ærter og bønner kan binde kvælstof fra luften og berige den omkringliggende jord med dette næringsstof. Det vil kunne gavne væksten for grøntsager som salat og tomat, der begge kræver megen kvælstof for at kunne trives og vækste.