10 tips til renovering af badeværelse (inklusiv pris)

Ønsker du et mere moderne og smartere badeværelse, eller trænger det nuværende bare til er stor overhaling? Så kan det være en god ide at lave en gennemgående renovering af badeværelset. Der er dog flere faldgrupper når man renoverer et badeværelse, derfor får du her 10 tips til hvordan du får den bedste succes med at renovere badeværelset.

1. Beslut dig for omfanget af renoveringen

Uanset om du kun skal renovere badeværelset, eller du skal renovere hele huset. Så er det vigtigt at beslutte sig for hvor stort omfanget af renoveringen skal være. Et badeværelse er et af de dyreste rum at renovere, og derfor kan det være en god ide at komme godt fra start.

Planlægning er altafgørende for at budgettet holder og renoveringen gennemføres mest effektivt. Der findes flere forskellige størrelser af badeværelsesrenoveringer. Du kan fx nemt shine dit badeværelse op ved at male fliserne og udskifte spejlet. En lidt dyrere renoveringen vil være udskiftning af badeværelsesmøblerne.

Det kan naturligvis også være at du planlægger at brække hele badeværelset ned og måske lægge nogle ekstra m2 til. En sådan renovering vil kræve en del mere planlægning, og klares typisk ikke blot på en weekend.

Udnyt mulighederne når du skal renovere, og brug eventuelt en arkitekt til at få den bedste løsning
Udnyt mulighederne når du skal renovere, og brug eventuelt en arkitekt til at få den bedste løsning

2. Hvad koster det at renovere et badeværelse?

Som sagt så er et badeværelse nok det dyreste rum at renovere, i hvertfald målt på kvadratmeterprisen. Prisen varierer dog meget alt efter hvor stort omfanget er.

En fuld badeværelses renovering koster mellem 20.000 kr. og 50.000 kr. pr. m2. Jo større badeværelset er, jo mindre bliver den forventede pris pr. m2. Et badeværelse på 6 m2 skal du forvente koster 150.000 – 250.000 kr. at renovere. Et badeværelse på 10 m2. skal du forvente koster 200.000 kr. – 400.000 kr. at renovere.

Prisen er så høj, da der skal bruges mange dyre materialer, samt meget af arbejdet kræver håndværkere med autorisation. Det er fx alt vvs arbejde, som der typisk er en del af på et badeværelse.

Hvis man ønsker at spare så mange penge som muligt, så bør man stå for en del af arbejdet selv. Man kan fx stå for at brække det gamle badeværelse ned og sætte fliser og badeværelsesmøbler op. Vvs-montøren kan stå for alt rørarbejde samt gulvvarme tilslutningen.

Mit bedste råd vil at være få tilbud fra nogle forskellige håndværkere, og så fortælle dem hvad du selv kan lave, og hvordan det passer ind i en tidsplan. På den måde kan arbejdet koordineres bedst muligt, og du sparer flest mulige penge. Sørg for at få 2-3 forskellige tilbud på renoveringen, således du finder en håndværker som er villig til at samarbejde med dig, på de præmisser du ønsker.

3. Hvordan skal badeværelset indrettes?

Som udgangspunkt bestemmer du selv hvordan du indretter dit badeværelse, der er dog nogle anbefalinger og krav som du skal overholde. Det er en god ide at sætte sig ind i dette inden projektet startes op. Derved sikrer du at alt kan lade sig gøre, og der ikke kommer nogle overraskelser undervejs.

Når du laver et badeværelse eller renovere det skal du overholde følgende:

  • Mindst 60 cm afstand ved toilettet
  • Mindst 70 cm afstand langs badekar
  • Der skal være 20 cm fri ved siden af vasken på hver side
  • Der skal være mindst 70 cm fri foran vasken
  • Ved brusenichen skal der være 70 cm plads

Kravene er dog mindstekrav, overvej gerne om det vil give mere komfort hvis der er lidt mere plads.

4. Gør op med de traditionelle løsninger

Badeværelserne er ofte placeret der i huset hvor der lige var plads, det giver tit badeværelser som ikke kan udnyttes optimalt.

Da badeværelset ofte er placeret på det sted hvor der var plads til overs, kan det give mening at overveje om du skal give badeværelset en større prioritering.

Badeværelset kan nemlig godt være en leverum, med store glaspartier og masser af sollys.

Wellness og spaoplevelsen kan trækkes ind i hjemmet, det giver dit hus et helt unikt præg.

Når du laver planen for badeværelsesrenoveringen, så undgå at tænke i traditionelle baner og forsøg at skabe et rum med masser af wow faktor.

5. Allokér flere kvadratmeter til badeværelset

Badeværelser er ofte omkring 6-7 m2 i størrelsen. Det giver fin plads til de mest almindelige løsninger. Men du kan få rigtig meget mere badeværelse ved at tilføje 3-5 m2 ekstra.

De fleste forventer ikke et badeværelse som er større end 6-7 m2, så når de træder ind i dit badeværelse på 12 m2, så vil det give dem helt speciel oplevelse. De sidste kvadratmetre er ikke så dyre at lave, og hvis du kan undvære dem i rummet ved siden af, så bør du overveje at inddrage dem.

Sørg for at det større badeværelse, ikke fyldes op af ekstra mange møbler, men lad pladsen på gulvet komme til sin ret. Nogle flotte fliser på væggen og et par grønne planter, kan gøre en verden til forskel.

6. Lav en tidsplan over renoveringen

Tilbage til det mere praktiske. Når uanset om man skal renovere sin facade eller badeværelse, så er det nødvendigt at have en plan. Det er specielt vigtigt at have en plan, hvis man hyrer eksterne håndværkere ind.

En plan behøver ikke være kompliceret, og faktisk er den mere simple plan oftest den bedste. Et godt råd er at sætte tidsbuffer af løbende, så man ikke kommer bagud hvis noget skrider. En plan kunne fx se således ud:

  1. Nedrivning af nuværende badeværelse, inklusiv opbrækning af gulv. (5 dage + 2 dages buffer)
  2. Vvs manden kommer og lægger gulvarme og trækker nye rør. (7 dage + 3 dages buffer)
  3. Støbning af nyt gulv. ( 2 dage + 1 dags buffer)
  4. Murer kommer og sætter fliser op. ( 4 dage + 2 dages buffer)
  5. Inventar sættes op og elektriker kommer og laver installationer. ( 3 dage + 2 dages buffer)
  6. Osv….

7. Kan man selv renovere et badeværelse?

Man kan godt selv renovere sit badeværelse, men det kræver dog at man ikke skal ændre på rørføringer eller elinstallationer. Det kræver nemlig autorisation, og derfor skal du med stor sandsynlighed have håndværkerhjælp, hvis du skal lave mere end at udskifte nogle skabe og badeværelsesmøbler.

Hvis du gerne vil give dit badeværelse en hurtigt overhaling, så kan du for relativt få penge modernisere dit badeværelse med en maling af fliserne og udskiftning af badeværelsesmøbler. Dette kan du ofte klare for under 25.000 kr. hvis du kan lave det selv.

8. Overvej at få en totalenterprise

Hvis man ikke selv skal stå for renoveringen, kan det være en fordel at få et tilbud fra fx. en murer på det samlede projekt. Mureren kan dermed sørge for at hyre tømrer, elektriker og vvs’er ind efter behov. På den måde har du kun ansvar for at koordinere med en håndværker, og dermed kan du både spare tid og måske endda penge.

Når man skal hyre håndværkere ind fra flere forskellige firmaer, hvor de er delvis afhængige af hinanden kræver det en god tidsstyring.

9. Spar penge på vvs arbejder

En vvs’er kan godt være en dyr fornøjelse, man synes ikke der skal laves ret meget. Dog tager tingene tit ret lang tid, og der er mange små fittings som hurtigt trækker prisen på. Hvis du gerne vil spare nogle penge på vvs arbejdet, så kan du med fordel sørge for at rørene er frit tilgængelige inden du får besøg. Dermed sparer du nogle timer væk.

10. Tænkt langsigtet og bliv tilfreds fra start

Når man kaster sig ud i så stort et projekt som det faktisk er at renovere et badeværelse, så bør man tænke langsigtet. Når man først er i gang, kan det være en god ide at udskifte ventilation og måske endda sætte nogle spots op.

Det koster en del mindre at klare i samme omgang, end hvis man gør det på et senere tidspunkt. Overvej derfor om det ikke giver god mening at lave den store renovering på en gang, fremfor flere mindre forbedringer.


Ofte stillede spørgsmål i forbindelse med renovering af badeværelse

Der er mange ting man skal være opmærksom på, og det giver naturligvis mange spørgsmål. Derfor har jeg her samlet nogle af de spørgsmål du måske måtte have, og forsøgt at svare på dem bedst muligt.

Hvad koster det at få nye fliser op i badeværelset?

Det koster normalt mellem 40.000 og 80.000 kr. at få fjerne de gamle fliser og sat nye op. Det kommer naturligvis an på type af flise, størrelse af badeværelse og den generelle indretning af badeværelset. En murer kan klare hele arbejdet.

Hvad koster det at udskifte et toilet?

Det koster ca. 5.000 kr. at udskifte et fritstående toilet, er det indbygget skal du forvente prisen er omkring det dobbelte. Prisen på toilettet er dog ret afgørende for den endelige pris, da der er en del forskel på prisen af selve toilettet.

Hvor lang tid tager det at renovere et badeværelse?

Du skal forvente at det tager omkring 2-8 uger at renovere et badeværelse. Hvis du skal have lavet en totalrenovering og banket gammel gulv og, samt installeret ny gulvvarme vil det tage 6-8 uger, mens en mindre renovering tager ned til 2 uger.

Spar penge på renovering af badeværelset

En god måde at spare penge på en renovering, er ved at få flere tilbud. Det kan du fx få gratis ved www.3byggetilbud.dk som sender din opgave videre til 3 forskellige håndværkerer, som giver deres bedste bud på opgaven.

Fordelen ved at vælge 3byggetilbud.dk er at håndværkerne ved de er i prisduel med andre, og dermed får du tit bedre priser end hvis du individuelt havde forhørt dig.