Når du skal i gang med at bygge nyt, så er det en stor beslutning. Der er utrolig mange beslutninger og derfor kan det næsten være overskueligt. Starten er dog for de fleste rimelig ens, da man finder inspiration og derefter vælger et byggefirma.
Men hvordan vælger du det rigtige byggefirma? Valg af byggefirma, kan være svært hvis du aldrig rigtig har stået i situationen før. Man læser anmeldelser og undersøger alt hvad man kan på nettet. Der er mange meninger og nogle mener de store firmaer ikke er gode, og andre mener de er de mest sikre at gå med.
Jeg har derfor prøvet at lave en oversigt og 7 ting som måske ikke er de mest åbenlyse når du skal vælge et byggefirma. I denne artikel kigger jeg på typehus firmaer, og ikke de små håndværksmestre som også kan levere rigtig flotte huse i høj kvalitet.
1. Find din byggerådgiver i udstillingshuse
Det virker som et åbentlyst råd, men mange tager ud og kigger på udstillingshuse for at få inspiration og se hvem de skal bygge med. I stedet for at kigge på firmaet, så gå efter personen.
Når man bygger et hus, så får man en byggerådgiver tilkoblet, som er den der sælger et hus til en. Hvis man blot tager direkte kontakt til et byggefirma for man blot tilkoblet en.
De fleste byggerådgivere er også ude i udstillingshusene, og dermed kan man nå at få en snak med dem inden man vælger at gå videre med dem. Når en så stor økonomisk beslutning skal tages, så er det rart at vide man har en god kemi.
Besøg derfor udstillingshusene som de forskellige byggefirmaer har, for at finde en du har kemi med.
2. Undersøg byggefirmaets økonomi
Det sidste man ønsker når man er halvvejs i byggeprocessen er at firmaet går konkurs. Et firma med en stor egenkapital og god likviditet har meget lav risiko for at gå konkurs. Et firma som flere år i træk har leveret underskud og som har en lav likviditet og egenkapital har større risiko for konkurs.
Jeg tror de fleste gerne vil undgå den hovedpine det er at stå med et halvfærdigt byggeri, og et firma som er gået konkurs.
3. Udvælg 2-3 byggefirmaer
Jeg vil personligt anbefale at man snakker med 2-3 forskellige byggefirmaer. Ved at snakke med nogle forskellige, så får man et bedre indblik.
Hvilke af jeres ønsker kan opfyldes og til hvilken pris?
Da der er meget forskel på hvilke ønsker man selv har, så kan det betyde at det firma som naboen brugte, ikke harmonerer så godt med de ønsker i har.
4. Brug Facebook når du skal vælge
Facebook får tit kritik for alt muligt, men når du er i en byggeproces er Facebook faktisk rigtig god. Der findes utallige grupper omkring nybyg, men det jeg vil anbefale er at kigge i de grupper som omhandler det firma du ønsker at bruge.
Hvis man ønsker at bygge med Huscompagniet så er der en gruppe som hedder “vi bygger med huscompagniet”. Her stiller folk alverdens spørgsmål, og deler erfaringer og frustationer. Disse grupper findes for de fleste store byggefirmaer, og derfor er det også en fordel ved at vælge en af de større firmaer.
Det er tit folk deler prisoverslag på tilvalg eller hele byggeprojektet. På den måde kan du få en rigtig god ide om hvad du kan forvente, inden du overhovedet har snakket med et byggefirma.
5. Vælg byggefirma ud fra stilen
Nogle byggefirmaer specialiserer sig i nogle typer byggestile. Hvis du ligger mærke til at et firma primært laver etplans funkishuse, så er det måske en dårlig ide at bruge dem til at lave en klassisk murermestervilla.
Hvis du er på udkig efter noget meget unikt, kan det være en ide at vælge et af de firmaer som leverer “arkitekt” tegnede huse. Altså virksomheder som ikke har typehuse eller standardhuse i sortimentet.
De store byggefirmaer som; Huscompagniet, Eurodan, Milton og Hybel minder meget om hinanden. De bygger de samme typer huse. Hvis du ønsker noget mere unikt kunne et firma som Mentzer-Kristensen være en løsning, da de ofte leverer nogle lidt mere unikke huse, dog også tit til en højere pris. Alle firmaer kan dog lave flotte og unikke huse. Hvis du ønsker et “almindeligt hus” så er der ingen grund til at vælge nogle de firmaer som ofte kun bygger specielle og unikke huse.
6. Tjek Trustpilot en ekstra gang
Ja, det gode gamle råd. Jeg lovede faktisk at det ville være nogle ikke så åbenlyse tips. Men derfor skal du stadig gå på Trustpilot og finde byggefirmaet frem, men i stedet for blot at kigge på seneste anmeldelser, så skal du kigge de mest negative anmeldelser.
Jeg synes personligt at det giver et godt overblik over hvad folk er sure over. Dermed kan man også selv være opmærksom på det, når man selv er i gang. Der findes nok ikke et byggefirma som ikke har haft en eneste utilfreds kunde.
Derfor bør du overveje graden af utilfredshed, der er forskel på om aftalerne ikke er overholdt på nogen måde. Eller funderingsomkostningerne blev 10.000 kr. dyrere end forventet. Husk der er altid nogen som, nok skal blive sure over et eller andet.
7. Brug din mavefornemmelse
Hvis du har undersøgt overstående punkter, så er det sidste råd blot at gå med din mavefornemmelse. Du kan ofte mærke om et firma og en byggerådgiver føles rigtig for dig. Langt de fleste byggefirmaer leverer rigtig flotte huse i høj kvalitet.
Så du vil med stor sandsynlighed få et hus du bliver rigtig glad for at bo i.
Det er langt fra alle byggefirmaer som er landsdækkende, de fleste ikke landsdækkende byggefirmaer dækker ca. 60 minutters kørsel fra deres adresse. Tag derfor ud i det område hvor du gerne vil bygge, og se nogle udstillingshuse og lyt til din mavefornemmelse.