Køkkenet er et af de rum hvor der opleves mest trafik i huset. Har du trægulv, kan det derfor være en god ide at give det en ekstra omgang beskyttelse. Det gode ved trægulve er den lange levetid, og muligheden for at give det forskellige udtryk.
Hvis du endnu ikke har valgt hvilket type trægulv du ønsker, bør du være opmærksom på om det skal være et blødt trægulv eller et hårdt trægulv.
Beskyttelse af trægulv i køkken
Hvordan du vælger at behandle dit trægulv, er afgørende for hvor meget vedligehold du løbende skal lave. Der findes flere forskellige muligheder, men de mest almindelige er:
- Sæbebehandling
- Lakering
- Oliering
Hvis du vælger at sæbebehandle dit trægulv, fremhæver du det naturlige udseende. Det er også en rigtig nem måde at behandle trægulvet på, og det er svært at gøre forkert. Det kræver dog at gulvet løbende vaskes med sæbespåner. Trægulvet vil suge sæbeblandingen, således gulvet mættes. Det gør at gulvet i mindre grad vil tage imod snavs og skidt. Det er dog den mindst slidstærke måde at beskytte sit trægulv på.
Personlig kan jeg rigtig godt lide denne behandling, da den er hurtig, billig og nem at udføre. Du skal dog kunne acceptere at der vil komme nogle mærker hvis du spilder.
Med en lakering af dit trægulv, får du et meget slidstærkt gulv. En lakering af gulvet fungerer næsten som maling af gulvet. Det giver et ekstra lag, som gør det meget nemt at rengøre. Det holder også længe og mange vælger denne løsning da det er pænt, i lang tid af gangen. Ulempen ved at lakere et gulv er dog at hvis du først for lavet ridser eller lignende, så skal hele gulvet slibes ned og lakeres på ny.
Oliering af trægulvet skaber også en slidstærk overflade. Det fungerer lidt på samme måde som sæbebehandlingen, men det skal ikke gøres så ofte. Olien trænger nemlig også ind i gulvet og mætter trægulvet så skidt og snavs ikke optages i samme grad. Du kan også nemmere reparere et olieret gulv. Ved at give det en ekstra behandling i det område hvor det er blevet slidt.
Hvad du vælger afhænger lidt af temperament, men ved sæbebehandling så vil du kunne gøre det selv. Hvis du skal lakere gulvet kræver det typisk lidt mere ekspertise, da det sker i samme omgang med at man sliber gulvet.
Få 3 uforpligtende tilbud på gulvarbejdeHvilket trægulv er stærkest?
Når man taler om hvor stærk et trægulv er, så tænker mange nok på hvor hårdt gulvet er. Altså hvor nemt det tager imod mærker fra fx stilethæle.
De stærkeste og hårdeste trægulve er blandt andet valnød, eg eller ask, du får ikke så nemt ridser og aftryk. De mere bløde trægulve er fx douglas eller fyr, som nemmere vil få trykmærker efter fx stilethæle.
Hvis du har nogle af de bløde typer gulve, kan nogle ridser og trykmærker godt fjernes hvis du sæbebehandler dit gulv. Træet har nemlig mulighed for at arbejde og derfor så kan du være heldig at mærkerne forsvinder igen. Vær dog klar på at det ikke altid lykkes.
Hvilket trægulv er nemmest at holde?
Jo hårdere dit trægulv er jo nemmere er det at holde. Ask, eg eller valnød er at foretrække i et køkken, da der er meget aktivitet. Det er en god ide at lakere gulvet hvis du ønsker mindst mulig vedligehold. Har du fx hunde så kan et blødere gulv hurtigt blive ridset.
Jeg har selv boet i en lejlighed hvor vi havde et sæbebehandlet gulv. Det fungerede rigtig fint, og gulvet blev vasket i en sæbespåneblanding 1-2 gange om måneden. Når man vasker gulvet, så kan man hurtigt se om gulvet er mættet eller ej. Hvis vandet suges op meget hurtigt, så kan det være en god ide at give det en ekstra tur.
Hvis du ønsker et trægulv som er meget nemt at vedligeholde, så ville jeg vælge Ask, eg eller valnød og så lakere det. Den eneste ulempe er at det kan være er større omgang hvis gulvet skal slibes og omlakeres.
Kan et trægulv bruges med gulvvarme?
Ja, du kan sagtens ligge et trægulv ovenpå gulvvarme. Du skal dog være opmærksom på at når træet tørre vil det skabe fuger. Hvis du vælger nogle af de hårde træsorter, så vil det være mindre mærkbart end ved de bløde træsorter.
Er fyrgulv anbefales dog typisk ikke til gulvvarme, da det er meget blødt og dermed også ændrer sig ret meget. Du kan desværre oplevere ret brede fuger.
Jo varmere gulvet bliver jo mere giver det sig. Undgå derfor at have gulvvarmen sat til en for høj temperatur. Hold det gerne under 25 grader. Så bør du kun i et begrænset omfang opleve at der skabes fuger mellem brædderne.