Overvejer du at udskifte dit nuværende tag, eller skal du vælge hvilket tag du gerne vil have på dit nye hus, så er et skifertag helt sikkert en oplagt mulighed.
Et skifertag er en af de dyreste tagløsninger du kan vælge, men holder til gengæld også op til 100 år. Derfor bliver det på langt sigt den billigste løsning. Der findes to typer af skifertag, fibercementskifer og naturskifertag.
Hvorfor skal man vælge den ene fremfor den anden? Der er både fordele og ulemper ved at vælge et skifertag uanset om det er et naturskifertag eller et fibercementskifertag.
Hvad koster et nyt skifertag?
Prisen på et nyt skifertag er ca. 1.100-1.500 kr. pr. m2. Det kommer dog an på om du vælger naturskifer eller fibercementskifer. Fibercementskifer koster lidt mindre end naturskifer.
Prisen afhænger også af om hvorvidt selve tagkonstruktionen skal ændres, eller det er et gammelt skifertag der skal udskiftes.
Størrelse på hus | Ca. pris naturskifer | Ca. pris fibercementskifer |
---|---|---|
120 m2 | ca. 225.000 kr. | ca. 200.000 kr. |
140 m2 | ca. 275.000 kr. | ca. 240.000 kr. |
160 m2 | ca. 325.000 kr. | ca. 280.000 kr. |
180 m2 | ca. 375.000 kr. | ca. 320.000 kr. |
200 m2 | ca. 425.000 kr. | ca. 360.000 kr. |
Prisen afhænger blandt andet af følgende faktorer:
- Størrelse på huset
- Type af hus (Vinkel, længe, osv…)
- Hældning på taget
- Det tidligere tag
- Landsdel
Da er skifertag normalt ikke er noget man selv giver sig i kast med, så kan det være en god ide at undersøge markedet. Det kan du gøre ved at indhente nogle forskellige tilbud på din opgave.
Få 3 tilbud på et nyt skifertag via 3byggetilbud.dkFordele og ulemper ved at vælge et skifertag
Hvis du efter at have læst overstående påtænker at vælge et skifertag, hvilke fordele og ulemper skal du så være opmærksom på.
Fordele ved skifertag:
- Meget lang holdbarhed
- Miljøvenlig
- Mange udformninger
- Kræver ikke vedligehold
- God investering
Naturskifer holder i op til 100 år, hvilket også betyder at den lange holdbarhed gør det et miljøvenligt valg. Det meste af den naturskifer vi bruger i Danmark er udvundet i Spanien. Med sin lange holdbarhed og sin relativt miljøvenlige udvinding, så får du et tag som ressourcemæssigt ikke er så slemt.
Skifer er specielt en god løsning i Danmark, da det er meget modstandsdygtigt overfor blandt andet, frost, sne vand og vind.
En af de store fordele ved at vælge naturskifer er den lave grad af vedligeholdelse. Der er faktisk ikke behov for vedligehold.
Det er muligt at få naturskifer i flere forskellige størrelser. Farvevalget på naturskifer er typisk sort og grålig. Da vi i Danmark er glade for disse farver til vores tage, så er skifer et godt forholdsvis populært valg.
Når du vælger at få lagt naturskifer, så laver du en god investering. Den lange holdbarhed, gør at det i din levetid er en engangsinvestering. Bliver det lavet af håndværkere som har forstand på det, og med skifer af god kvalitet så har det også en høj værdi når huset engang skal sælges.
Ulemper ved skifertag:
- Dyr i etablering
- Kræver ekspertise at lægge
Naturskifer er desværre lidt dyrt at etablere. Det kræver et undertag. Der er to typer undertag som typisk bruges. Den bedste er et fast undertag, så består af plader med tagpap. Levetiden på sådan et undertag er meget lang men koster og 2-3 gange mere end den anden mulighed.
Det er nemlig også muligt at etablere et banevareundertag, som består af spær hvor der spændes plast ud over.
Du kan godt nøjes med et banevareundertag, hvis du har et almindeligt længehus eller vinkelhus. Ulempen ved dette undertag er nemlig at der er større risiko for utætheder, hvis der er mange kviste, skotrender eller lignende.
Ved et fast undertag så er risikoen for utætheder meget lav, og det anbefales derfor at vælge dette type undertag ved højere huse samt komplicerede tagkonstruktioner.
Der er ikke regler for om du selv må lægge er skifertag, men det anbefales ikke. Det er en del mere kompliceret end fx et almindeligt bølgeeternittag. Vi anbefaler derfor at du kontakter professionelle som kan give dig et tilbud.
Få 3 tilbud på et nyt skifertag via 3byggetilbud.dkHvad er skifereternit?
Det materiale som bruges til at lave kunstskifer eller skifereternit er fibercement. Skifereternit er billigere at fremstille end naturskifer, og derfor er prisen også lidt lavere.
Fordelen ved at vælge skifereternit er muligheden for at ensarte farve og overflade. Dermed kan du opnå er mere glat og jævnt look.
Fibercementskifer som det også kaldes er modstandsdygtigt overfor vind og vejr, præcis som naturskifer. Det har dog ikke så lang holdbarhed. Derfor må du påregne at det skal udskiftes tidligere. Over en meget lang periode kan skifereternit godt ende med at være dyrere end naturskifer.
Er der asbest i skifereternit?
Skifereternit laves ikke længere med asbest som det tidligere har været gjort. I dag produceres det med fibercement.
Siden 1988 er der ikke længere produceret skifereternittag med asbest. Hvis du allerede har et skifereternittag som er med asbest, så skal du følge din kommunes anvisninger når du piller det ned.
Hvad er naturskifer?
Naturskifer er en stenart. Den er historisk blevet udvundet i stort stil i Storbritannien. I dag kommer størstedelen af naturskiferen fra Spanien.
Naturskifer, består af leraflejringer, den udvindes ved at man “kløver” den. de forskellige lag gør at man kan producere plader i en tykkelse på 3-5 mm. Størrelsen på pladerne afhænger af formålet, men en almindelig størrelse er 60×30 cm.
Der skal bruges en del skiferplader, når man lægger taget, da det kun ca. er 50% som er synlig. De bliver lagt med et stort overlap.
Naturskifer som facade
Der udvindes faktisk også skifer som bruges til facader. Det er typisk udvundet i Brasilien da skiferen der er lidt tykkere.
Facader af naturskifer ses oftest i lidt mere moderne og arkitekttegnede huse. Det kan give huset et helt unik udtryk. Med den korrekte materiale sammensætning kan det give nogle rigtig flotte huse.